
Každé ráno keď sa prebudíme máme na výber. Týka sa to našich myšlienok aj nášho tela. Vždy sa môžeme slobodne rozhodnúť, ako dnes naložíme so svojim časom, jedlom, prácou, pohybovými alebo spoločenskými aktivitami. To ako žijeme máme vo vlastných rukách. Znie to dobre, však?
Dnešnú časť venovanú liečbe podľa zásad čínskej tradície som začala trocha netradične. Budem totiž popisovať princípy Dietetiky a čínskeho cvičenia či kung. Obe tieto metódy sú používané na obnovu harmónie, narušenej ochorením psychického alebo fyzického charakteru. No je len na nás, či sa na cestu terapie stravou a cvičením vydáme! Je to pomalý a zdĺhavý proces zmien zaužívaných stereotypov, ktoré však pri vhodnej aplikácii dokážu obohatiť naše telo i ducha.
Dietetika podľa zásad TCM
Otázka „čo jesť“ je v dnešnej dobe veľmi komplikovaná. Mnohí z nás, si už tak nejak privykli na priemyselne spracované jedlo, upravené cukrom, doplnené soľou, tukmi, zvýrazňovačmi chutí, farbivami a konzervačnými látkami. Príjem takéhoto druhu jedál výrazne prispieva k rozvoju obezity u dospelých ale aj detí, čo je spojené s rizikom rozvoja ochorení ako diabetes mellitus 2. typu, hypertenzia a pod. Tieto, ale aj iné známe fakty nás vedome, alebo podvedome nútia hľadať spôsoby ako sa stravovať lepšie, striedmejšie a zdravšie. Z internetových stránok, z novín či časopisov, na nás útočia rôzne diéty a zaručené spôsoby ako schudnúť, detoxikovať sa, byť zdravý, alebo žiť dlhšie. Je tu naozaj pestrá škála diét: paleo alebo keto diéta, bezlepková, či nízko sacharidová diéta, vegetariánska strava a mnohé ďalšie. Každá z nich niečo zakazuje alebo prikazuje!
„Ako si teda vybrať čo je pre nás najlepšie?“
Vo víre tohto zmätku je dobré hľadať inšpiráciu u našich predkov. Tí reagovali na lokálne podmienky, zmeny ročných období a tým prichádzali na to, aká strava podporuje ich zdravie. Málokto z nás konzumuje skutočné jedlo, tak ako ho poznali naši predkovia.

Stravovanie Qing Dan
Qing znamená „čistý alebo ľahký“ a dan znamená „nevýrazný“. Táto forma stravovania je založená na príjme potravín s miernou „nevýraznou“ chuťou ako sú obilné zrná (ryža, pšeno, pšenica, jačmeň), strukoviny (fazuľa, sója, šošovica), zelenina a ovocie. Potraviny tohto typu sa považujú za ľahko stráviteľné, povzbudzujúce a plné Qi. Stravovanie Qing Dan je ale nutné dopĺňať o potraviny bohaté, chutné a veľmi výživné. Tie sú však aj ťažšie stráviteľné. Príkladom sú mäso, ryby, oleje, tuky, mliečne výrobky, vajíčka, soľ, ocot, kvasené potravina a cukor. Pomerne malým množstvom týchto bohatých potravín dodávame strave založenej na ľahkých a fádnych potravinách, chuť a výživné látky. Pomer ľahkých a bohatých potravín by mal byť vyvážený podľa veku a fyzickej aktivity, ale aj podľa ročného obdobia a podnebia v ktorom človek žije.
Mladí ľudia vo vývoji, tehotné ženy, osoby fyzicky pracujúce alebo cvičiace potrebujú viac bohatších a výživných potravín.
Starší ľudia, osoby s poruchou trávenia, pacienti zotavujúci sa z ochorenia alebo ľudia so sedavým spôsobom života, potrebujú menej bohatých a oveľa viac ľahkých potravín.
Charakteristika potravín
Každá potravina má tri charakteristické rysy – povahu, chuť a tropizmus (zacielenie na daný orgán). Podobne je tomu aj pri liečivých bylinách. Nie náhodou sú mnohé z nich s obľubou požívané ako súčasť bežne pripravovaných pokrmov (kardamon, mäta či koriander).

Povaha potravín
Popisuje termodynamický charakter potravín, alebo inak povedané, aký efekt vyvolá daná potravina v našom tele. Povaha môže byť chladná, svieža, neutrálna, teplá a horúca. Napríklad hokkaido má povahu teplú a uhorka má povahu sviežu. Týmito znalosťami o charaktere potravín dokáže skúsený praktik TCM ovplyvniť mnohé tendencie organizmu a zabrániť ďalšiemu poškodzovaniu tela konzumáciou nevhodnej stravy.
Chuť a tropizmus potravín
Rozoznávame 5 základných chutí a dve doplnkové (zvieravá a fádna).
Ostrá – rozhýbava, rozptyľuje, zrýchľuje obeh, smeruje von.
Kyslá – uchováva, zadržuje, spevňuje, zviera, smeruje dovnútra.
Sladká – dopĺňa, harmonizuje, vyživuje, smeruje mierne hore.
Horká – sťahuje dolu, vypúšťa nadbytok, vysušuje, smeruje dolu.
Slaná – vyvoláva vyprázdnenie, zmäkčuje, rozpúšťa, smeruje dnu a dolu.
Tropizmus popisuje vzťah potravín k jednotlivým orgánom. Napríklad cvikla ovplyvňuje srdce tým, že ho vyživuje a osviežuje, čím zároveň tíši ducha. Takto sa dá zatriediť každá potravina, čo je veľmi užitočné pri zostavovaní jedálnička šitého pacientovi na mieru.
Asi najaktuálnejšou radou súčasnosti ohľadom stravovania je, aby sme sa snažili jesť „skutočné jedlo“ – ovocie, zeleninu, celozrnné potraviny, mäso, orechy, semená, strukoviny, mliečne výrobky… Ideálne od lokálnych pestovateľov a farmárov, aby si zachovali čo najväčšiu čerstvosť, pestrosť a energiu.

Či kung
Tradičné čínske cvičenie má rôzne ciele. Napríklad bojovníci cvičili, aby si zlepšili silu, rovnováhu, pružnosť a mentálne sústredenie. Chorí cvičia, aby si zlepšili svoje zdravie a zdraví cvičia, aby si svoje zdravie uchovali a prehĺbili. Tí, ktorí hľadajú duchovnú cestu cvičia, aby si ukľudnili myseľ, ovládli emócie a prehĺbili svoj vzťah k vnútornej ceste životom. Tak či onak, nech už cvičí človek jógu, tai či alebo či kung, niet pochýb o zdravotnom prínose cvičenia na ľudský organizmus.
Ľudská bytosť je prienikom troch úrovní: hmotného tela, energetického systému – Qi a ducha. Rovnako tak aj ochorenie, sa má tendenciu prejavovať na všetkých týchto úrovniach. Preto by sme mali dbať na zušľachťovaní všetkých troch aspektov ľudského bytia.
Či kung alebo kultivácia vlastnej Qi, je teda práca s naším energetickým systémom. Existujú rôzne formy cvičení, rovnako ako mnohé školy, kde sa toto umenie predávalo z generácie na generáciu. Pri cvičení pracujeme s fyzickým telom a reguláciou dychu, čím spriechodňujeme energetické kanály, otvárame kĺby, rozpúšťame stagnácie a pomáhame odvádzať toxíny z tela aj mysle. Postupne dochádza k posilneniu a harmonizácii vnútorných orgánov, čo má za následok regeneráciu a revitalizáciu celého organizmu.
Sila tohto druhu cvičenia je založená hlavne na jeho preventívnom pôsobení na organizmus. Odstraňuje blokády už v zárodku. Na pohľad je to cvičenie veľmi jednoduché, ale nie je tomu úplne tak. Viac sa deje vo vnútri ako vidieť navonok. Človek pri cvičení spája telo, dych a myseľ v určitej konkrétnej polohe, čo si vyžaduje prax a určite aj odborné vedenie. Veľkou výhodou je možnosť či kung cvičiť prakticky v každom veku!
Keď sa človek rozhodne ísť cestou zmeny, nikdy to nie je jednoduché. No víťazstvom je už aj fakt, že sa o to pokúsi. Skúsme preto každý deň urobiť niečo prospešné pre svoj život. Zmeny na seba určite nenechajú dlho čakať. Verte si!
Literatúra
MUDr. Radomír Rúžička, Akupunktúra v teórii a praxi, Poznání (2003)
Peter Deadman, A Manual of Acupuncture: http://www.amanualofacupuncture.com
Vladimír Ando, Farmakologie Klasické Čínské Medicíny, Svítaní (2007)
Peter Deadman, Žijte dobře, žijte dlouho, TCM POINT s.r.o, (2018), Police nad Metují
Martin Rezníček, www.martinreznicek.cz, (2020)
Kajdoš Václav, Kovom a ohňom (o akupunktúre), Smena, Bratislava (1988)
AUTORKA: PharmDr. Katarína Rendeková PhD.
Vyštudovala som farmaceutickú fakultu UK v Bratislave. Po ukončení štúdia som pracovala istý čas v lekárni, no neustále mi tam chýbal ucelenejší pohľad na ochorenie a pacienta ako takého. Vrátila som sa späť na fakultu a urobila si doktorát (PhD) v oblasti výskumu liečivých rastlín. To bol len začiatok na mojej ceste k hľadaniu možných alternatív ku konvenčnej a zaužívanej terapii. V súčasnosti pôsobím na Katedre farmakognózie a botaniky ako odborná asistentka a okrem toho sa venujem štúdiu Tradičnej Čínskej Medicíny na TCM Inštitúte v Prahe pod vedením MUDr. Jozefa Luckého. V rámci náročného štúdia sa učím spoznávať a miešať individuálne bylinné zmesi presne podľa potrieb pacienta na základe dôkladnej diagnostiky ochorenia a stavu človeka. Súčasťou štúdia je tiež manipulácia s akupunktúrnou ihlou, čínska dietetika, náuka cvičenia Qi Gong, a v neposlednom rade aplikácia a správne používanie tuina masáží, bankovania alebo práce s moxou. Toto všetko sú nástroje čínskej medicíny, ktoré pomáhajú v liečbe pacienta ako celku.
V rámci svojej vedeckej činnosti sa snažím prepájať získané vedomosti z oblasti čínskej medicíny so skúsenosťami a poznatkami v oblasti moderných trendov vo výskume liečivých rastlín.