Na návšteve u praktika tradičnej čínskej medicíny alebo nebojme sa pristúpiť k ochoreniu inak! III.
fotografie: pixabay.com
Každé ráno keď sa prebudíme máme na výber. Týka sa to našich myšlienok aj nášho tela. Vždy sa môžeme slobodne rozhodnúť, ako dnes naložíme so svojim časom, jedlom, prácou, pohybovými alebo spoločenskými aktivitami. To ako žijeme máme vo vlastných rukách. Znie to dobre, však?

Dnešnú časť venovanú liečbe podľa zásad čínskej tradície som začala trocha netradične. Budem totiž popisovať princípy Dietetiky a čínskeho cvičenia či kung. Obe tieto metódy sú používané na obnovu harmónie, narušenej ochorením psychického alebo fyzického charakteru. No je len na nás, či sa na cestu terapie stravou a cvičením vydáme! Je to pomalý a zdĺhavý proces zmien zaužívaných stereotypov, ktoré však pri vhodnej aplikácii dokážu obohatiť naše telo i ducha. 

Dietetika podľa zásad TCM

Otázka „čo jesť“  je v dnešnej dobe veľmi komplikovaná. Mnohí z nás, si už tak nejak privykli na priemyselne spracované jedlo, upravené cukrom, doplnené soľou, tukmi, zvýrazňovačmi chutí, farbivami a konzervačnými látkami. Príjem takéhoto druhu jedál výrazne prispieva k rozvoju obezity u dospelých ale aj detí, čo je spojené s rizikom rozvoja ochorení ako diabetes mellitus 2. typu, hypertenzia a pod. Tieto, ale aj iné známe fakty nás vedome, alebo podvedome nútia hľadať spôsoby ako sa stravovať lepšie, striedmejšie a zdravšie. Z internetových stránok, z novín či časopisov, na nás útočia rôzne diéty a zaručené spôsoby ako schudnúť, detoxikovať sa, byť zdravý, alebo žiť dlhšie. Je tu naozaj pestrá škála diét: paleo alebo keto diéta, bezlepková, či nízko sacharidová diéta, vegetariánska strava a mnohé ďalšie.    Každá z nich niečo zakazuje alebo prikazuje! 

„Ako si teda vybrať čo je pre nás najlepšie?“

Vo víre tohto zmätku je dobré hľadať inšpiráciu u našich predkov. Tí reagovali na lokálne podmienky, zmeny ročných období a tým prichádzali na to, aká strava podporuje ich zdravie. Málokto z nás konzumuje skutočné jedlo, tak ako ho poznali naši predkovia.

Na návšteve u praktika tradičnej čínskej medicíny alebo nebojme sa pristúpiť k ochoreniu inak!

Stravovanie Qing Dan

Qing znamená „čistý alebo ľahký“ a dan znamená „nevýrazný“. Táto forma stravovania je založená na príjme potravín s miernou „nevýraznou“ chuťou ako sú obilné zrná (ryža, pšeno, pšenica, jačmeň), strukoviny (fazuľa, sója, šošovica), zelenina a ovocie. Potraviny tohto typu sa považujú za ľahko stráviteľné, povzbudzujúce a plné Qi. Stravovanie Qing Dan je ale nutné dopĺňať o potraviny bohaté, chutné a veľmi výživné. Tie sú však aj ťažšie stráviteľné. Príkladom sú mäso, ryby, oleje, tuky, mliečne výrobky, vajíčka, soľ, ocot, kvasené potravina a cukor. Pomerne malým množstvom týchto bohatých potravín dodávame strave založenej na ľahkých a fádnych potravinách, chuť a výživné látky. Pomer ľahkých a bohatých potravín by mal byť vyvážený podľa veku a fyzickej aktivity, ale aj podľa ročného obdobia a podnebia v ktorom človek žije. 

Mladí ľudia vo vývoji, tehotné ženy, osoby fyzicky pracujúce alebo cvičiace potrebujú viac bohatších a výživných potravín. 

Starší ľudia, osoby s poruchou trávenia, pacienti zotavujúci sa z ochorenia alebo ľudia so sedavým spôsobom života, potrebujú menej bohatých a oveľa viac ľahkých potravín.

Charakteristika potravín

Každá potravina má tri charakteristické rysy – povahu, chuť a tropizmus (zacielenie na daný orgán). Podobne je tomu aj pri liečivých bylinách. Nie náhodou sú mnohé z nich s obľubou požívané ako súčasť bežne pripravovaných pokrmov (kardamon, mäta či koriander).

Na návšteve u praktika tradičnej čínskej medicíny alebo nebojme sa pristúpiť k ochoreniu inak!

Povaha potravín

Popisuje termodynamický charakter potravín, alebo inak povedané, aký efekt vyvolá daná potravina v našom tele. Povaha môže byť chladná, svieža, neutrálna, teplá a horúca. Napríklad hokkaido má povahu teplú a uhorka má povahu sviežu. Týmito znalosťami o charaktere potravín dokáže skúsený praktik TCM ovplyvniť mnohé tendencie organizmu a zabrániť ďalšiemu poškodzovaniu tela konzumáciou nevhodnej stravy.

Chuť a tropizmus potravín

Rozoznávame 5 základných chutí a dve doplnkové (zvieravá a fádna). 

Ostrá – rozhýbava, rozptyľuje, zrýchľuje obeh, smeruje von.

Kyslá – uchováva, zadržuje, spevňuje, zviera, smeruje dovnútra.

Sladká – dopĺňa, harmonizuje, vyživuje, smeruje mierne hore.

Horká – sťahuje dolu, vypúšťa nadbytok, vysušuje, smeruje dolu.

Slaná – vyvoláva vyprázdnenie, zmäkčuje, rozpúšťa, smeruje dnu a dolu.

Tropizmus popisuje vzťah potravín k jednotlivým orgánom. Napríklad cvikla ovplyvňuje srdce tým, že ho vyživuje a osviežuje, čím zároveň tíši ducha. Takto sa dá zatriediť každá potravina, čo je veľmi užitočné pri zostavovaní jedálnička šitého pacientovi na mieru. 

 

Asi najaktuálnejšou radou súčasnosti ohľadom stravovania je, aby sme sa snažili jesť „skutočné jedlo“ – ovocie, zeleninu, celozrnné potraviny, mäso, orechy, semená, strukoviny, mliečne výrobky… Ideálne od lokálnych pestovateľov a farmárov, aby si zachovali čo najväčšiu čerstvosť, pestrosť a energiu.

Na návšteve u praktika tradičnej čínskej medicíny alebo nebojme sa pristúpiť k ochoreniu inak!

Či kung

Tradičné čínske cvičenie má rôzne ciele. Napríklad bojovníci cvičili, aby si zlepšili silu, rovnováhu, pružnosť a mentálne sústredenie. Chorí cvičia, aby si zlepšili svoje zdravie a zdraví cvičia, aby si svoje zdravie uchovali a prehĺbili. Tí, ktorí hľadajú duchovnú cestu cvičia, aby si ukľudnili myseľ, ovládli emócie a prehĺbili svoj vzťah k vnútornej ceste životom. Tak či onak, nech už cvičí človek jógu, tai či alebo či kung, niet pochýb o zdravotnom prínose cvičenia na ľudský organizmus.  

Ľudská bytosť je prienikom troch úrovní: hmotného tela, energetického systému – Qi a ducha. Rovnako tak aj ochorenie, sa má tendenciu prejavovať na všetkých týchto úrovniach. Preto by sme mali dbať na zušľachťovaní všetkých troch aspektov ľudského bytia.

Či kung alebo kultivácia vlastnej Qi, je teda práca s naším energetickým systémom. Existujú rôzne formy cvičení, rovnako ako mnohé školy, kde sa toto umenie predávalo z generácie na generáciu. Pri cvičení pracujeme s fyzickým telom a reguláciou dychu, čím spriechodňujeme energetické kanály, otvárame kĺby, rozpúšťame stagnácie a pomáhame odvádzať toxíny z tela aj mysle. Postupne dochádza k posilneniu a harmonizácii vnútorných orgánov, čo má za následok regeneráciu a revitalizáciu celého organizmu. 

Sila tohto druhu cvičenia je založená hlavne na jeho preventívnom pôsobení na organizmus. Odstraňuje blokády už v zárodku. Na pohľad je to cvičenie veľmi jednoduché, ale nie je tomu úplne tak. Viac sa deje vo vnútri ako vidieť navonok. Človek pri cvičení spája telo, dych a myseľ v určitej konkrétnej polohe, čo si vyžaduje prax a určite aj odborné vedenie. Veľkou výhodou je možnosť či kung cvičiť prakticky v každom veku!

Keď sa človek rozhodne ísť cestou zmeny, nikdy to nie je jednoduché. No víťazstvom je už aj fakt, že sa o to pokúsi. Skúsme preto každý deň urobiť niečo prospešné pre svoj život. Zmeny na seba určite nenechajú dlho čakať. Verte si!

Literatúra

MUDr. Radomír Rúžička, Akupunktúra v teórii a praxi, Poznání (2003)

Peter Deadman, A Manual of Acupuncture: http://www.amanualofacupuncture.com 

Vladimír Ando, Farmakologie Klasické Čínské Medicíny, Svítaní (2007)

Peter Deadman, Žijte dobře, žijte dlouho, TCM POINT s.r.o, (2018), Police nad Metují

Martin Rezníček, www.martinreznicek.cz, (2020)

Kajdoš Václav, Kovom a ohňom (o akupunktúre), Smena, Bratislava (1988)

AUTORKA:  PharmDr. Katarína Rendeková PhD.

Vyštudovala som farmaceutickú fakultu UK v Bratislave. Po ukončení štúdia som pracovala istý čas v lekárni, no neustále mi tam chýbal ucelenejší pohľad na ochorenie a pacienta ako takého. Vrátila som sa späť na fakultu a urobila si doktorát (PhD) v oblasti výskumu liečivých rastlín. To bol len začiatok na mojej ceste k hľadaniu možných alternatív ku konvenčnej a zaužívanej terapii. V súčasnosti pôsobím na Katedre farmakognózie a botaniky ako odborná asistentka a okrem toho sa venujem štúdiu Tradičnej Čínskej Medicíny na TCM Inštitúte v Prahe pod vedením MUDr. Jozefa Luckého. V rámci náročného štúdia sa učím spoznávať a miešať individuálne bylinné zmesi presne podľa potrieb pacienta na základe dôkladnej diagnostiky ochorenia a stavu človeka. Súčasťou štúdia je tiež manipulácia s akupunktúrnou ihlou, čínska dietetika, náuka cvičenia Qi Gong, a v neposlednom rade aplikácia a správne používanie tuina masáží, bankovania alebo práce s moxou. Toto všetko sú nástroje čínskej medicíny, ktoré pomáhajú v liečbe pacienta ako celku.

V rámci svojej vedeckej činnosti sa snažím prepájať získané vedomosti z oblasti čínskej medicíny so skúsenosťami a poznatkami v oblasti moderných trendov vo výskume liečivých rastlín.

Na návšteve u praktika tradičnej čínskej medicíny alebo nebojme sa pristúpiť k ochoreniu inak! III.

Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním cookies. viac informácií

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne. Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky. Typy súborov cookies sú: (a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a (b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať. Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť napríklad na stránkach Wikipédie.

Zavrieť