imunita optikou tradičnej čínskej medicíny
fotografie: pixabay.com
Obranyschopnosť alebo imunita, je dnes jednou z najviac skloňovaných tém súčasnosti. Myslím si, že právom, lebo v situácii, v ktorej sa nachádzame, je to jeden z mechanizmov, na ktorý sa musíme spoliehať v boji s vírusom, ktorý tak neuveriteľne sužuje našu spoločnosť. V časoch ako sú tieto, nie je jednoduché zostať v pokoji a nad vecou, lebo či už to vnímame alebo nie, kolektívne vedomie našej spoločnosti je presýtené strachom a obavami o budúcnosť a ľudské životy. Práve tieto atribúty vôbec neprospievajú nášmu zdraviu, a čo je ešte horšie, oslabujú našu prirodzenú obranyschopnosť. Netreba sa však báť a opúšťať, vždy existuje spôsob ako z tohto začarovaného kruhu vyjsť von. Preto sa radšej s dôverou pustime do posilňovania našej imunity využitím niektorých princípov tradičnej čínskej medicíny. 

Wei Qi (Ochranná Qi)

Ako už bolo viackrát povedané, z hľadiska TCM je podstatou človeka qi. Každý orgán má svoju qi, ktorá je výrazom látkovej výmeny v danom okamihu a zároveň je aj výslednicou všetkých dielčích qi celého organizmu. Je zdrojom všetkých zmien, každého pohybu. Je vitálnym základom organizmu. Qi možno rozdeliť na zdedenú a získanú. Prenatálna (zdedená) qi je pôvodcom života človeka i jeho formy – tela, avšak po narodení musí byť neustále doplňovaná na tzv. postnatálnu (získanú) qi. Hmotnú podobu tela formuje yinová zložka qi a životnosť mu dáva jej yangová zložka. Vo vnútri medzi orgánmi koluje tzv. vyživujúca qi, ktorá má yinovú povahu. Kým v povrchových úrovniach organizmu, rovnako aj okolo neho sa koncentruje ochranná qi, takzvaná Wei Qi, ktorá má yangovú povahu. Chráni organizmus pred vonkajšími škodlivými vplyvmi, hlavne pred poveternostnými zásahmi z prostredia. Tvorí naše „energetické brnenie“, ktoré odráža útoky patogénov alebo teda iným slovom Xie Qi (škodlivú energiu) z okolia. Jej kvalita závisí od vrodených a získaných faktorov. Vrodené sú v našom ponímaní genetické vplyvy, teda sa s nimi rodíme a sú nemenné, kým získané faktory odrážajú celkový stav organizmu a ten ovplyvniť môžeme. Poďme sa postupne pozrieť na jednotlivé orgány (prirodzene máme na mysli energetické orgány), ktoré sú zodpovedné za našu obranyschopnosť. Najdôležitejšími orgánmi pre posilnenie imunity z hľadiska TCM sú Slezina (Pi), Pľúca (Fei) a Obličky (Shen).

Slezina Pi (pchi)

Orgány prináležiace elementu Zeme Slezina a Žalúdok. Qi týchto orgánov odkazuje na fungovanie celého tráviaceho systému. Pokiaľ je táto qi silná, máme chuť do jedla a účinne a dobre funguje naše trávenie od žalúdka až po črevá. Pokiaľ je slabá, strácame chuť k jedlu a trpíme rôznymi zažívacími problémami. Môžeme sa tiež cítiť slabí a ľahko sa unaviť.

Slezina je zodpovedná za výživu a zvlhčovanie tkanív a svalov, rovnako aj za rozvod telesných tekutín v organizme. Má na starosti všetky sliznice, teda miesta ktorými môžu do organizmu prenikať vírusy a baktérie. Preto by sme v časoch ako sú tieto, mali viac dbať na jej dostatočné posilňovanie. Pokiaľ slezina nie je v dobrej kondícii, teda možno povedať, že má málo qi, tak sa to môže prejaviť zníženou obranyschopnosťou, menšou odolnosťou voči infekciám, častým nachladnutím, chronickým zahlienením, zhoršeným krvným obrazom, a v neposlednom rade aj stratou koncentrácie, studenými rukami, opuchmi, bledosťou tváre a väčšou emočnou zraniteľnosťou.  

imunita optikou tradičnej čínskej medicíny

Čo slezinu poškodzuje?

Sú to hlavne potraviny zachladzujúce, zvlhčujúce a ťažko stráviteľné. Mnohí z nás sa snažíme stravovať čo najzdravšie, avšak občas nám chýba správne nasmerovanie.

Čo jesť? Ako si to pripraviť? Kde tie „správne“ potraviny nájsť a podobne? Tu je niekoľko rád ako na to podľa TCM.

Slezine najviac vadí priemyselne spracovaný biely cukor a všetky produkty z neho vyrobené: sladkosti, čokoláda, cukríky, limonády, kola a pod. Jedlá z bielej múky ako chlieb, pečivo a cestoviny. Ďalšími potravinami sú syry, mlieko a jogurty vyrobené z pasterizovaného kravského mlieka. Naopak domáce mlieko a čerstvé výrobky z neho sú v malom množstve zdraviu prospešné. Konzumácia surového ovocia (kivi, banány, pomaranče) a zeleniny, svojou chladnou povahou poškodzujú qi sleziny a yang obličiek, čim prichádzame o vitalitu, výkonnosť, kondíciu ale aj sexuálny apetít. Ideálne je zeleninu alebo ovocie trocha povariť. Problematické sú aj priemyselne spracované potraviny ako konzervy, mrazené polotovary, ľadové nápoje a pod. Škodia jej tiež fritované alebo smažené jedlá ako napríklad naše obľúbené hranolky.

Slezina neznáša extrémy. Preto jej škodí málo pohybu, sedenie, nadbytok živočíšnej stravy, stres, nadmerné premýšľanie, analyzovanie a starosti. Tu mi nedá nespomenúť, že rolou sleziny nie je len výroba oživujúcej energie z potravy, ale i emocionálna strava musí byť slezinou strávená a premenená na vitálnu qi! Roztržitosť je chorobou tohto sveta. Stále sa v myšlienkach niečím zaoberáme, lietame do budúcnosti, minulosti a prehliadame ozaj dôležité aspekty prítomnosti. Strácame schopnosť koncentrovane premýšľať a konať. Slezina sa tým neustále oslabuje až to môže viesť k depresívnym sklonom a náladám.

imunita optikou tradičnej čínskej medicíny

Čo naopak slezine prospieva?

Miluje pravidelnosť a jednoduchosť! 

Deň začať teplými raňajkami, polievkami alebo kašami. Typickou chuťou elementu zeme je sladká chuť. Avšak netešme sa, nemyslí sa tým čokoláda alebo zákusky. Pod pojmom „sladká chuť jedál“ sa myslia potraviny, ktoré vyživujú a harmonizujú organizmus. Podporujú tvorbu štiav a svojou sladkou povahou pôsobia na človeka uvoľňujúco, hlavne pri emočnom vypätí a strese.  

Všetko pozitívne, čo bolo o sladkej chuti povedané, sa týka potravín  zo skupiny obilnín, strukovín, vybraných druhov mäsa, zeleniny a ovocia. Sladidlá typu med alebo javorový sirup majú tiež sladkú povahu a určite nám aj veľmi chutia, no treba ich používať s mierou! Pri nadmernom užívaní príliš sladkých pokrmov, vrátane veľkého množstva ovocia a prírodných sladidiel, alebo pri zvýšenej konzumácii mliečnych výrobkov, hrozí neprimerané zavlhčenie sleziny a z toho vyplývajúce problémy. Môže prísť k zadržiavaniu vody v organizme (nadváha, celulitída, pocit ťažkých nôh, nafukovanie, kašovitá stolica a pod.) Preto je nevyhnutné si potraviny vyberať podľa momentálnych potrieb a požiadaviek nášho organizmu. 

Slezinu posilňujú varené, málo korenené jedlá s jemnou vyváženou chuťou. Ideálne sú mixované krémové polievky pripravené zo sezónnej zeleniny. S elementom zeme je spojené neskoré leto, ktorému svedčí farba oranžová, hnedá a žltá. Tomu zodpovedá konzumácia koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen), dyňa hokkaido, sladké zemiaky (batáty), cvikla. Z obilnín sú ideálne prirodzene bezlepkové druhy ako kukurica, proso (pšeno), ryža, pohánka, amarant alebo quinoa. Mäso podporuje tvorbu qi. Hovädzie patrí k elementu zeme veľmi významne, no najlepšie je ho konzumovať v malých porciách alebo upravené do formy domácich vývarov či polievok. Vhodné je aj kuracie, králičie, teľacie aj kačacie mäso alebo husacina. Z bylín sú prospešné aníz, fenikel, slez, repík, rumanček, žihľava. Koreniť možno kmínom, paprikou, šafránom, štipkou kari.

Slezine prospieva dostatok pohybu, chôdza, joga, živá a varená strava, teplé raňajky, melta namiesto kávy a mierny pôst, ktorý je pre tento čas celkom aktuálny. Obmedziť prísun mäsa, jesť naklíčené strukoviny, do jedál pridávať prvé jarné bylinky (púpava, žihľava) a pridať snahu starostlivo triediť tiež našu mentálnu potravu. Môžeme teda konštatovať, že slezina z hľadiska TCM nás nabáda žiť striedmo a jesť potraviny sladkej chuti v miere prospešnej celému organizmu.

imunita optikou tradičnej čínskej medicíny

Cnosti elementu Zeme

Dôveryhodnosť, úprimnosť, pravdovravnosť sú cnosti elementu zeme, ktoré ho posilňujú a rozvíjajú. Obavy, výčitky svedomia a pochybnosti ho naopak silno zraňujú. Pokúsme sa sústrediť na to dobré v nás, aby sme v dnešných pohnutých časoch dokázali priniesť do svojich rodín kľud a blízkosť. Pokúsme sa znovu nájsť a vrátiť ku svojim koreňom a do svojho stredobodu. Tak ako element zeme predstavuje stred, istotu a rovnováhu, buďme i my oporou a pevným bodom pre naše deti a rodiny.

Literatúra

Vladimír Ando, Klasická Čínska Medicína I, Svítaní, (2005)

Pavel Valíček a kol., Léčivé rostliny v Tradiční Čínské Medicíne, Svítání, (1998)

Radomír Rúžička, Rudolf Sosík, Tradiční Čínska Medicína pro 21. století, Poznání, (2009)

Barbora Temelie, Výživa podle pěti elementú, Eugenika, Bratislava, (2017)

Peter Deadman, A Manual of Acupuncture: http://www.amanualofacupuncture.com 

Peter Deadman, Žijte dobře, žijte dlouho, TCM POINT s.r.o, (2018), Police nad Metují

AUTORKA:  PharmDr. Katarína Rendeková PhD.

Vyštudovala som farmaceutickú fakultu UK v Bratislave. Po ukončení štúdia som pracovala istý čas v lekárni, no neustále mi tam chýbal ucelenejší pohľad na ochorenie a pacienta ako takého. Vrátila som sa späť na fakultu a urobila si doktorát (PhD) v oblasti výskumu liečivých rastlín. To bol len začiatok na mojej ceste k hľadaniu možných alternatív ku konvenčnej a zaužívanej terapii. V súčasnosti pôsobím na Katedre farmakognózie a botaniky ako odborná asistentka a okrem toho sa venujem štúdiu Tradičnej Čínskej Medicíny na TCM Inštitúte v Prahe pod vedením MUDr. Jozefa Luckého. V rámci náročného štúdia sa učím spoznávať a miešať individuálne bylinné zmesi presne podľa potrieb pacienta na základe dôkladnej diagnostiky ochorenia a stavu človeka. Súčasťou štúdia je tiež manipulácia s akupunktúrnou ihlou, čínska dietetika, náuka cvičenia Qi Gong, a v neposlednom rade aplikácia a správne používanie tuina masáží, bankovania alebo práce s moxou. Toto všetko sú nástroje čínskej medicíny, ktoré pomáhajú v liečbe pacienta ako celku.

V rámci svojej vedeckej činnosti sa snažím prepájať získané vedomosti z oblasti čínskej medicíny so skúsenosťami a poznatkami v oblasti moderných trendov vo výskume liečivých rastlín.

Imunita optikou tradičnej čínskej medicíny I.

Názor na “Imunita optikou tradičnej čínskej medicíny I.

Nie je možné pridávať komentáre.

Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním cookies. viac informácií

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne. Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky. Typy súborov cookies sú: (a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a (b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať. Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť napríklad na stránkach Wikipédie.

Zavrieť