Imunita optikou tradičnej čínskej medicíny
fotografie: pixabay.com
Ďalší článok zo série o obranyschopnosti organizmu, plynule nadväzuje na svoju prvú časť, v ktorej sme podrobnejšie začali preberať jednotlivé orgány posilňujúce imunitu. Ako som už spomínala, z hľadiska TCM sú pre tento účel najdôležitejšie tri energetické orgány – slezina, pľúca a obličky. Slezina ako predstaviteľ elementu zeme má rada pravidelnosť a uprednostňuje teplé, varené jedlá sladkej chuti. Nezabúdajme však, že nielen jedlom sme živí, ale aj naše emócie, myšlienky a duševný stav vplývajú na zdravotný stav človeka rovnako ako prijatá potrava. Slezina a žalúdok majú za úlohu pretvoriť potravu – aj tú mentálnu –  na vitálnu qi, ktorá nás živí a chráni.

Pľúca Fei (fej)

Ďalším orgánom podieľajúcim sa na podpore imunity sú pľúca. Spolu s hrubým črevom prináležia elementu kovu. Priraďuje sa k nemu biela farba, bioklimatický faktor suchosť a ostrá chuť. Pľúca abstrahujú qi z prostredia dýchaním. K energii transformovanej z potravy pridajú energiu získanú zo vzduchu a distribuujú ju po celom tele. Súčasťou tejto energie je aj niekoľkokrát zmieňovaná obranná energia – wei qi, ktorá obaľuje naše telo do „neviditeľného plášťa“, ktorý nás chráni pred všetkými rušivými klimatickými a chemickými vplyvmi, rovnako pred žiarením, ale aj konfliktami a nehodami. Z čínskeho hľadiska totiž nehoda nie je náhoda, ale priamy dôsledok slabej imunitnej qi. Nehody, choroby a konflikty – nešťastia, ktoré sa človeku prihodia –  majú svoj pôvod v negatívnych činoch, slovách a myšlienkach, ktoré zanechávajú svoje odtlačky na duši. Dôsledkom toho je oslabenie imunitnej energie a s tým spojené bolestné skúsenosti. Naopak dobré skutky a myšlienky, vedú k vnútornému bohatstvu a teda posilneniu obranyschopnosti organizmu.

Čo pľúcam prospieva?

 
  • dlhozrnná ryža, pšeno, jačmeň, pšenica, pšeničné klíčky, amarant, quinoa
  • tofu, fazule mungo a adzuki, hrášok, klíčky z mungo fazule, šošovica, biela fazuľa
  • zelená listová zelenina, špenát, karfiol, dajkon, jarná cibuľka, pór, uhorka, cuketa, mrkva, cvikla, zeler, lotosový koreň
  • jablká, hrušky, moruša, ostružiny, kustovnica, čerstvé figy, marhuľa, broskyňa, jahoda, avokádo, hrozno, ananás, slivka, banán
  • bravčové mäso, králičie, kaviár, husacina, mušle
  • sezam (ideálne čierny), gomasio, sezamový olej, pupalkový alebo ľanový olej
  • med, melasa ako vhodné sladidlá
  • morské riasy, zelený jačmeň, huby, bambusové výhonky, sójové mlieko

Z vyššie spomenutého vyplýva, že pre správne fungovanie pľúc je nutný dostatočný príjem zeleniny, ovocia, tekutín, mäsa, olejov, obilnín a strukovín. Najvhodnejší spôsob úpravy je blanšírovanie, varenie v pare alebo dusenie. Ako všetci dobre vieme, ochorenie Covid-19 zákerne ohrozuje práve naše pľúca a obete si vyberá aj medzi fajčiarmi, oslabenými a staršími jedincami. Preto má pravidelné posilňovanie dychovej aktivity veľký význam v prevencii tohto, ako aj iných, hlavne chronických respiračných ochorení.

Imunita optikou tradičnej čínskej medicíny

Dychové cvičenia

Pľúcam významne prospievajú rôzne dychové cvičenia. Začíname s jednoduchým dýchaním do brucha, potom prechádzame do dýchania do bránice a na koniec do hornej časti pľúc. Dôležité je upriamiť myseľ na plynulé, neprerušované dýchanie a časom možno pristúpiť aj k náročnejším formám cvičení kombinovaných so zadržiavaním dychu.

Čo naopak pľúcam škodí?

Suchosť je významný bioklimatický faktor vplývajúci na funkciu pľúc a hrubého čreva. V našich zemepisných šírkach možno hovoriť o suchom vzduchu v prekúrených bytoch alebo klimatizovaných pracovných priestoroch. Rovnaký vysušujúci efekt na pľúca a našu kožu (jej funkcia je priamo kontrolovaná pľúcami), má aj konzumácia veľkého množstva teplých a horkých pochutín ako – káva, zelený čaj, červené víno a cigarety. V kontexte poškodenia pľúc nesmieme zabúdať na emócie. Ak je človek zaťažený smútkom alebo žiaľom dýchanie je slabé až plytké, čo sa prejavuje na hornej polovici tela zvesením ramien a znížením celkovej imunitnej energie. Preto je veľmi dôležité zachovanie pozitívneho naladenia mysle, dôvery v seba samého a v lepšie časy.

Imunita optikou tradičnej čínskej medicíny

Obličky Shen (šen)

Posledným z tretice energetických orgánov pozitívne pôsobiacich na obranyschopnosť organizmu sú obličky, ktoré spolu s močovým mechúrom prináležia elementu vody. Aj keď to znie akokoľvek zvláštne, sú tiež aktívnou súčasťou nášho dychu. Asistujú konkrétne pri jeho nádychovej fáze. Obličky sú právom prirovnávané ku koreňom nášho života. Strážia našu životnú esenciu jing (ťing), predstavujúcu hlbokú formu energie, ktorá podporuje život človeka, a počas neho sa postupne spotrebováva. Máme dva druhy esencie. Prvá je zdedená a dostávame ju od rodičov. Tá už nikdy nepribudne – len sa nám míňa. Druhá je osvojená, ktorú si vyrábame my sami interakciou s prostredím. Je to energia získaná z dýchania, prijímania potravy a tekutín. Ňou vieme krásne dopĺňať vzácnu rezervu zdedenej esencie. 

 

Čím môžeme obličky posilniť a čo ich oslabuje?

  • ovos, špalda, kukurica, ryža  (možno ich pred použitím opražiť – dodá to yang)
  • nákypy, husté výživné polievky, dlhé vývary z kostí
  • malé tmavé fazule, cibuľa, cesnak, kapusta, batáty, koreňová zelenina
  • čerešne, datle, hrozienka, gaštany, vlašské orechy, mandle, broskyne, sušené ovocie
  • morské ryby, riasy
  • bazalka, škorica, aníz, šalvia, tymian, muškátový oriešok, kmín, kôpor

Mnohé z týchto potravín a korenín majú teplú povahu a tým vyživujú yang obličiek. Yangové aspekty obličiek predstavuje qi a teplo. Ak má človek túto oblasť oslabenú pociťuje chlad v nohách, v oblasti bokov a bedier. Ráno trpí bolesťami krížov, ktoré sa môžu rozhýbaním počas dňa zmierniť. Vzniká taktiež sklon k častému nočnému močeniu a môže dôjsť k oslabeniu libida. Ak je ich oheň slabý, nie sú ani slezina, ani žalúdok a ani pľúca dostatočne ohrievané a vzniká chlad a nedostatok qi. Naopak ak sa oheň vymkne kontrole, vnikajú pocity tepla, nepokoja, poruchy spánku a nervozita. Je teda zrejmé, že obličky v organizme kontrolujú  mnohé procesy, orgány, tkanivá a štruktúry. Ovplyvňujú kosti, kostnú dreň, mozog, zuby, vlasy, sluch aj uši. Majú tiež mimoriadny vplyv na sexuálnu oblasť, na plodnosť, schopnosť reprodukcie a potenciu. Preto by sa starostlivosť o kondíciu našich obličiek mala stať prioritou číslo jeden.

Strach

Všadeprítomná emócia strachu je v súčasnosti veľmi aktuálna. Pociťujeme ju na vlastnej koži viac ako kedykoľvek pred tým. Nikto z nás nevie koľko a dokedy ešte táto neistota okolo koronavírusu potrvá. Máme strach o svojich najbližších, ale aj o samých seba.  Nevieme, aký dopad budú mať všetky opatrenia na naše životy, na zamestnanie, ale aj celú spoločnosť. Tieto existenčné strachy priamo úmerne zaťažujú naše podvedomie, presakujú pomaly do nášho vedomia a ničia krásu každodenného zázraku života. Príliš veľa neistôt a strachov oslabuje naše obličky, a tým nás zasahuje na najcitlivejšom mieste. Preto si myslím, že je veľmi dôležitý náš vlastný vnútorný pokoj, lebo nič z vyššie spomenutého nemôžme nijako ovplyvniť. Jediné, čo nám v tejto situácii zostáva, je Dôvera v život a posilňovanie našich vlastných obranných schopností. Nádych a výdych spolu s tlkotom srdca je istota, na ktorú môžeme odvážne vsadiť všetky naše karty. Želám nám všetkým veľa psychických a fyzických síl, aby nás nič nevykoľajilo z trajektórie rovnováhy, ktorá sa rovná nášmu zdraviu.

Literatúra

Vladimír Ando, Klasická Čínska Medicína I, Svítaní, (2005)

Pavel Valíček a kol., Léčivé rostliny v Tradiční Čínské Medicíne, Svítání, (1998)

Radomír Rúžička, Rudolf Sosík, Tradiční Čínska Medicína pro 21. století, Poznání, (2009)

Barbora Temelie, Výživa podle pěti elementú, Eugenika, Bratislava, (2017)

Peter Deadman, A Manual of Acupuncture: http://www.amanualofacupuncture.com 

Peter Deadman, Žijte dobře, žijte dlouho, TCM POINT s.r.o, (2018), Police nad Metují

AUTORKA:  PharmDr. Katarína Rendeková PhD.

Vyštudovala som farmaceutickú fakultu UK v Bratislave. Po ukončení štúdia som pracovala istý čas v lekárni, no neustále mi tam chýbal ucelenejší pohľad na ochorenie a pacienta ako takého. Vrátila som sa späť na fakultu a urobila si doktorát (PhD) v oblasti výskumu liečivých rastlín. To bol len začiatok na mojej ceste k hľadaniu možných alternatív ku konvenčnej a zaužívanej terapii. V súčasnosti pôsobím na Katedre farmakognózie a botaniky ako odborná asistentka a okrem toho sa venujem štúdiu Tradičnej Čínskej Medicíny na TCM Inštitúte v Prahe pod vedením MUDr. Jozefa Luckého. V rámci náročného štúdia sa učím spoznávať a miešať individuálne bylinné zmesi presne podľa potrieb pacienta na základe dôkladnej diagnostiky ochorenia a stavu človeka. Súčasťou štúdia je tiež manipulácia s akupunktúrnou ihlou, čínska dietetika, náuka cvičenia Qi Gong, a v neposlednom rade aplikácia a správne používanie tuina masáží, bankovania alebo práce s moxou. Toto všetko sú nástroje čínskej medicíny, ktoré pomáhajú v liečbe pacienta ako celku.

V rámci svojej vedeckej činnosti sa snažím prepájať získané vedomosti z oblasti čínskej medicíny so skúsenosťami a poznatkami v oblasti moderných trendov vo výskume liečivých rastlín.

Imunita optikou tradičnej čínskej medicíny II.

Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním cookies. viac informácií

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne. Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky. Typy súborov cookies sú: (a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a (b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať. Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť napríklad na stránkach Wikipédie.

Zavrieť