
Leto je synonymom veľkého Yangu a elementu ohňa. Aj keď podľa nášho kalendára prebieha ešte jar v plnom prúde, netreba sa zľaknúť, že ide o nejaký omyl. Leto sa podľa taoistickej tradície začína ešte pred letným slnovratom. Z toho je zrejmé a lepšie pochopiteľné, prečo sa teploty v máji občas dostávajú na netypicky vysoké hodnoty. Čínska tradícia nás učí a zároveň nabáda, aby sme sa v každom ročnom období snažili prispôsobiť svoje správanie prirodzeným zákonitostiam prostredia, v ktorom žijeme. Jednoducho povedané – máme žiť v súlade s prírodou.
Bujnosť a nádhera
Vnútorná kniha Žltého cisára vraví: „Tri letné mesiace sa nazývajú bujnosť a nádhera. Je to obdobie, keď všetko bujnie a krásnie, rastliny sú v plnej sile. Qi nebies sa mieša s Qi zeme. Dni sú dlhé a slnečné, ľudia by mali chodiť spať neskoro a vstávať skoro. V mysliach by nemal prebývať hnev, duševná nálada má odrážať rozjasnenú letnú atmosféru, aby i duch rozkvital a Qi mohla voľne vystupovať von. Pozornosť by mali ľudia smerovať von a zaujímať sa okolitý svet. To zodpovedá letnej Qi a to je jej cesta rozvoja v lete.“

Element ohňa
Prvok ohňa má v sebe neskutočnú silu a potenciál rastu. Nie nadarmo mu prislúcha z hľadiska TCM energetický orgán – Srdce a Tenké črevo. Jeho typickou farbou je červená, bioklimatickým faktorom teplo a chuť prináležiaca tomuto celku je horká. Energia ohňa smeruje nahor a do všetkých strán. Je expanzívna a dynamická rovnako ako letné dni naplnené radosťou a slnkom. Všetko naokolo je farebné, plné a šťavnaté – jedlo, nápoje, kvety, príroda. Oheň ako veľký Yang leta svojou dravou povahou najlepšie vystihuje mladosť túžiacu po poznaní. V čínskom kontexte znamená tiež duševný vývoj, inšpiráciu, intuíciu, zvedavosť, záujem ale aj túžbu po vedomostiach a učenie samotné. Podľa tradície starej tisíce rokov zem predstavuje Yin a nebo Yang. Človek stojí medzi nimi a duch ho s obomi zjednocuje.
„Nohami pevne zakorenený v zemi, rukami dotýkajúcimi sa hviezd, žije človek svoj život.“
Barbora Temelie
Srdce a Tenké črevo
K ohnivému prvku právom patrí Srdce. Súčasťou celku je aj orgán Tenkého čreva, ktorého úlohou je oddeliť čisté od nečistého a to potom nechať vylúčiť z tela preč. Ale vráťme sa späť k Srdcu. Okrem toho, že sa s úctou tiež nazýva „cisárom medzi orgánmi“ je tiež sídlom nášho ducha Shen. Láska, radosť, súcit a múdrosť patria k jeho prirodzeným vlastnostiam, ktoré sú určované duševným poznaním a manifestujú sa našimi činmi. Otvorenosť, komunikatívnosť a ozajstný, nepredstieraný záujem o druhých prináša pocit radosti a vnútorného bohatstva. Kto žije takto zmysluplne svoj život, automaticky posilňuje svoje Srdce. Radosť a smiech (veselé srdce a vnútorný smiech) nás činia šťastnými. Takáto forma šťastia by nemala byť závislá na vonkajších faktoroch. Existujú rôzne cvičenia, taoistické alebo budhistické, či už je to Qi Gong, jóga, alebo iné, ktoré nás učia nachádzať vnútornú radosť, stíšiť nepokojné srdce a udržať našu myseľ v tele „tu a teraz“.
Emocionálna rovina je aj v „našom“ ponímaní tak nejak najviac spojená so srdcom i keď Srdce z pohľadu TCM má toho na starosti oveľa viac. Kontroluje cievy, osobné vyžarovanie, predstavivosť, jazyk, vyjadrovacie schopnosti a reč. Srdce reaguje na všetky pocity, vplyvy aj poruchy odohrávajúce sa v iných orgánoch.
Miestom, kde sa tieto prejavy zviditeľnia je jazyk, ktorý je preto jedným z významných diagnostických nástrojov čínskej terapie. Vyjadrovacie schopnosti a schopnosť udržať pozornosť sú dané silou srdca. Povedzme si na rovinu: Kto z nás si nikdy v živote nekládol ruku na srdce? Určite každý z nás sa z času na čas dostane do situácie, na ktorej mu bytostne záleží, a vtedy ako prejav najväčšej sily úprimnosti si kladie ruku na srdce a hovorí „čo na srdci to na jazyku“.
Srdce rovnako ako každý iný orgán môže trpieť nedostatkom alebo prebytkom (lásky, ohňa, šťastia, radosti, emócií…). Poruchy jeho energie ovplyvňujú spánok, hlavne zaspávanie. Prílišný oheň dráždi ducha a ten môže byť nepokojný, podráždený až rozčúlený. Ako teda pomôcť keď sa niečo takéto stane? Pokiaľ ide o prechodný stav, tak si vieme veľmi pekne pomôcť režimovými opatreniami, úpravou stravy alebo cvičením. Pokiaľ je stav závažnejší, je nutné vyhľadať skúseného terapeuta tradičnej čínskej medicíny.

Strava v Lete alebo ako si pomôcť vhodne upraveným Jedlom?
Pre horúce letné dni sú vhodné osviežujúce potraviny, nápoje aj zelenina rôznych chutí. Horká chuť smeruje energiu dolu, čím ochladzuje organizmus. Sťahuje a vyrovnáva nadmerný oheň. Pozor tu však hneď treba upozorniť na fakt, že aj káva má príjemnú horkú chuť, avšak ona je svojou povahou teplá a vysušujúca, čím môže srdce ešte viac zaťažiť.
Ostrá chuť otvára póry a pomáha teplu dostať sa von z tela potením, čím ho ochladzuje.
Kyslé a svieže potraviny zasa organizmus príjemne schladia a vyrovnajú tak vplyv teplého prostredia na hospodárenie s tekutinami.
Pokiaľ ide o úpravu jedál, mali by sme preferovať neutrálne a mierne ochladzujúce techniky: varenie v pare, blanšírovanie či varenie vo vode s použitím osviežujúcich prísad (huby, riasy). Do jedál by sme mali pridávať viac čerstvej zeleniny alebo ovocia, sezónne byliny, vhodné obilniny a strukoviny. Pre inšpiráciu uvádzam niekoľko príkladov:
- Obilniny – pohánka, amarant, pšenica, bulgur, z cestovín napr. kuskus
- Strukoviny – mungo fazule, tofu
- Zelenina – špenát, kapusta, čakanka, rukola, cvikla, listy púpavy
- Ovocie – jablká, hrušky, červený melón, citrón, limeta, brusnice
- Byliny, korenie – mäta, chryzantéma, muškátový oriešok, bazalka, tymián, kvet ruže šípovej, listy lesnej jahody, praslička, žihľava, ostrá paprika, čierne korenie, wasabi
- Nápoje – jazmínový alebo zelený čaj, čerstvé ovocné a zeleninové džúsy, obilné kávy
Pozor si však treba dať na niektoré dietetické chyby!
Mali by sme sa vyvarovať prudkému ochladzovaniu tela ľadovými nápojmi alebo zmrzlinami. Rovnako neblahý je aj vplyv energeticky príliš teplých jedál upravených pečením či smažením. Práve preto tak obľúbená grilovačka na záhradách nie z pohľadu Leta a TCM to pravé orechové. Takáto úprava jedál dodáva totiž jedlu ďalší Yang, čo môže mať za následok zvýraznenie vysušovania organizmu. Preto je nutné takto pripravené jedlo doplniť vhodne upravenou čerstvou zeleninou. Doplniť chýbajúce tekutiny osviežujúcimi nápojmi s kvapkou citrónovej šťavy, aby Yin vyvážil Yang.
Tak by to malo byť v celom našom živote a nielen v strave. Ak niekde uberieme tak inde by sme mali pridať, a naopak. Ak sme príliš rozbehaní, zaneprázdnení a zachmúrení, tak by sme sa mali na moment zastaviť a nájsť vnútri v sebe radosť a veselosť srdca. To predsa svedčí a prináleží letu a srdciam nás všetkých.
Prajem nám všetkým, aby sme nielen počas letných mesiacov, ale aj počas celého roka nachádzali v sebe detskú bezstarostnosť a radosť, ktorou obšťastníme nielen seba ale aj svoje okolie.
Majte krásne slnkom naplnené letné dni!
Literatúra
Vladimír Ando. Klasická Čínska Medicína I. Svítaní, (2005).
Pavel Valíček a kol.: Léčivé rostliny v Tradiční Čínské Medicíne. Svítání, (1998).
Radomír Rúžička, Rudolf Sosík: Tradiční Čínska Medicína pro 21. století. Poznání, (2009).
Barbora Temelie: Výživa podle peti elementú. Eugenika, Bratislava, (2017).
Peter Deadman: A Manual of Acupuncture: http://www.amanualofacupuncture.com
Peter Deadman: Žijte dobře, žijte dlouho. TCM POINT s.r.o, (2018), Police nad Metují.
AUTORKA: PharmDr. Katarína Rendeková PhD.
Vyštudovala som farmaceutickú fakultu UK v Bratislave. Po ukončení štúdia som pracovala istý čas v lekárni, no neustále mi tam chýbal ucelenejší pohľad na ochorenie a pacienta ako takého. Vrátila som sa späť na fakultu a urobila si doktorát (PhD) v oblasti výskumu liečivých rastlín. To bol len začiatok na mojej ceste k hľadaniu možných alternatív ku konvenčnej a zaužívanej terapii. V súčasnosti pôsobím na Katedre farmakognózie a botaniky ako odborná asistentka a okrem toho sa venujem štúdiu Tradičnej Čínskej Medicíny na TCM Inštitúte v Prahe pod vedením MUDr. Jozefa Luckého. V rámci náročného štúdia sa učím spoznávať a miešať individuálne bylinné zmesi presne podľa potrieb pacienta na základe dôkladnej diagnostiky ochorenia a stavu človeka. Súčasťou štúdia je tiež manipulácia s akupunktúrnou ihlou, čínska dietetika, náuka cvičenia Qi Gong, a v neposlednom rade aplikácia a správne používanie tuina masáží, bankovania alebo práce s moxou. Toto všetko sú nástroje čínskej medicíny, ktoré pomáhajú v liečbe pacienta ako celku.
V rámci svojej vedeckej činnosti sa snažím prepájať získané vedomosti z oblasti čínskej medicíny so skúsenosťami a poznatkami v oblasti moderných trendov vo výskume liečivých rastlín.